Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Biennal de Fotografía Xavier Miserachs 2016 – Palafrugell

10 septiembre 2016 - 9 octubre 2016

* imagen de portada : © Museu d’Art Jaume Morera, Lleida. Llegat Dolors Moros

Resumen individual de cada artista participante en la IX Edición de la Biennal de Fotografía Xavier Miserachs

Rafael Sanz Lobato (Sevilla, 1932 – Madrid, 2015) – “Fotografies (1960-2008)”
Rafael Sanz Lobato pertany a la generació de fotògrafs de postguerra que a partir dels anys cinquanta, apartant-se de la fotografia més tradicional, va generar una producció documental excepcional. Aquests fotògrafs van rebutjar les herències de preguerra i se’n van desvincular, van treballar amb esperit transgressor respecte a l’entorn establert, tant social com polític i, naturalment, a la pràctica fotogràfica dominant.
En aquesta exposició trobem diverses sèries que constitueixen un magnífic exemple del millor realisme documental, dotat de gran intensitat i sensibilitat. Són documents clau de la fotografia realista moderna espanyola que han influït de forma important en autors de les generacions successives.
Exposició produïda pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte i l’Instituto de Cultura y las Artes de Sevilla.

Joana Biarnés (Terrassa, 1935) – “Disparant amb el cor”
L’any 2012, la primera dona fotoperiodista de l’estat espanyol, Joana Biarnés, tornava a l’actualitat després d’haver estat més de trenta anys oblidada. Es descobria un important arxiu tant per la quantitat com per la qualitat de les imatges. I ara ha arribat el moment del seu reconeixement. Disparant amb el cor és una selecció de fotografies representatives dels diferents àmbits en què va treballar amb tenacitat i perseverança, de manera honesta i a la vegada agosarada, creant una especial proximitat i complicitat amb els retratats.

Pep Bonet (Colònia de Sant Jordi, Mallorca, 1974) – “Forced”
Malgrat ser il·legal, el treball infantil es continua practicant arreu del món. Impulsats per la pobresa, en moltes ocasions són els mateixos pares els que empenyen els seus fills a treballar en condicions infrahumanes. Forced relata l’explotació infantil a Bangla Desh, país on gairebé cinc milions de nens d’edats compreses entre cinc i quinze anys treballen en fàbriques, mercats o estacions de ferrocarril i són objecte d’explotació sexual en bordells en condicions que suposen una clara violació dels drets humans.

Nancy Borowick (Nova York, 1985) – “El càncer, una història de família”
Aquest és un treball molt personal centrat en la vida i l’amor davant la mort. Un homenatge als pares de la fotògrafa, malalts terminals de càncer, que enalteix la seva fortalesa i el seu amor com a parella i com a pares durant els últims mesos de la seva vida. La sèrie va ser exposada en la passada edició del festival Visa pour l’Image 2015 i va obtenir el segon premi en la categoria Projectes a llarg termini World Press Photo 2016.

Ángel García (Barcelona, 1981) – “El camí dels desposseïts”
Aquesta mostra narra les vicissituds de les primeres onades de refugiats sirians que fugien de l’horror de la guerra del seu país amb l’esperança de poder iniciar una nova vida a Europa. El reportatge segueix els milers de persones que des de Macedònia van passar a Sèrbia i Hongria fins que aquest darrer país va tancar les seves fronteres, denegant-los l’asil i obligant-los a cercar una nova ruta que els va conduir fins a Croàcia. Històries de gent desesperada que no ha satisfet les expectatives dipositades en la vella i suposadament acollidora Europa.

Tanya Habjouqa (Jordània, 1975) – “Plaers ocupats”
Més de quatre milions de persones viuen en condicions polítiques i econòmiques extremament difícils i amb la llibertat de moviments limitada a Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est. Així i tot, enmig d’aquestes circumstàncies angoixants derivades d’una ocupació que fa quaranta-nou anys que dura, la població ha aconseguit fer perviure petits plaers quotidians. Aquest projecte es fixa, amb un agut sentit de l’humor, en aquestes petites delectacions de la vida diària dels palestins, que no són en absolut insignificants, i ens revela unes realitats que contrasten fortament amb les imatges que ens solen arribar de la regió, centrades en la violència i el conflicte.

Pablo E. Piovano (Buenos Aires, Argentina, 1981) – “El cost humà dels agrotòxics”
A l’Argentina hi ha gairebé tretze milions i mig de persones afectades per fumigacions amb glifosat, xifra que representa un terç de la població total del país. Aquest reportatge vol donar a conèixer i denunciar la política agrària que ha permès el conreu de transgènics amb la utilització implícita de productes que comporten conseqüències molt greus per a les persones que, de manera involuntària, hi entren en contacte.

Jordi Ruiz Cirera (Barcelona, 1984) – “Menonos”
Menonos retrata la vida i els conflictes interns a les comunitats mennonites de Bolívia, així com el seu profund aïllament de la societat que els envolta. Els mennonites són cristians anabaptistes que van arribar a aquell país durant els anys cinquanta procedents de Canadà, Mèxic o Belize esperant poder mantenir el seu estil de vida. Avui viuen pràcticament com els seus avantpassats, sense cotxes, ni telèfons, electricitat o estris moderns. Tanmateix, la pressió de la societat que els envolta està creant dificultats per a la seva supervivència.

Francesc Fàbregas (Sant Just Desvern, 1950) – “Música pels ulls”
Més d’un centenar d’imatges en diferents formats, provinents del valuós arxiu fotogràfic de Francesc Fàbregas sobre músics i concerts, ens conviden a passejar exhaustivament per la història del rock, el pop i el folk, tant nacional com internacional, i ens mostren imatges de concerts, gravacions, trobades i anècdotes dels artistes i els grups musicals més coneguts des dels anys setanta fins a l’actualitat.

Baldomer Gili (Lleida, 1873 – Barcelona 1926) – “Calella de Palafrugell (1905-1925)”
Pintor i artista polifacètic, Baldomer Gili realitzava fotografies que utilitzava per compondre les seves pintures. El Museu Jaume Morera de Lleida conserva més d’un miler de plaques de vidre entre les quals es troba una bona representació de les que va fer a Calella de Palafrugell a començaments del segle xx. Imatges úniques que, per primera vegada, ens permeten apropar-nos a la vida dels calellencs i dels estiuejants d’ara fa un segle.

La cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Petita història en imatges
Recull d’imatges històriques de la relació de Palafrugell i els seus cantaires amb les havaneres. Aprofitant l’avinentesa del 50è aniversari de la Cantada de Calella, retrobem imatges dels orígens, de l’expressivitat dels cantaires al voltant d’un cremat, de les colles, les xefles, les cançons de taverna, dels primers grups locals, dels concerts… Les fotografies fan palès l’objectiu inicial de la cantada; un esforç generacional per assegurar la pervivència d’unes cançons que en aquell moment només vivien en la memòria i en les veus d’alguns pescadors calellencs i que, amb l’arribada del turisme, corrien un seriós perill de desaparèixer. Per descomptat, ningú no es podia imaginar que aquell intent de persistir s’acabaria convertint en el fenomen actual, amb el seu poder de convocatòria i la seva capacitat d’evocació.

Tom Sharpe (Londres, 1928 – Llafranc, 2013) – “Tom Sharpe, fotògraf. Sud-Àfrica (1955-1961)”
El famós escriptor va desenvolupar una important i gairebé desconeguda activitat fotogràfica a Sud-àfrica, on va arribar l’any 1951. Allà va muntar el seu propi laboratori per dedicar-se a la fotografia de manera professional; a més dels encàrrecs convencionals també fotografiava les dures condicions de vida de la població negra sota l’apartheid. La militància al Partit Liberal i el fet d’estar políticament involucrat en la lluita contra el règim va provocar que fos arrestat i deportat a Anglaterra l’any 1961 i que hagués de deixar enrere tota la seva producció. Aquesta exposició presenta un conjunt de còpies originals –de les poques que han sobreviscut– a través de les quals descobrim que retratava principalment persones en la seva quotidianitat i que donava protagonisme a les que patien situacions de més vulnerabilitat. Un testimoni fotogràfic privilegiat, valuós i únic.

David Salcedo (Caravaca de la Cruz, Múrcia, 1981) – “S’Amorra amorra”
Concebuda com una guia de camp per a l’observació de banyistes a la Costa Brava, aquesta mostra, amb fotografies preses íntegrament pels voltants de les platges de Lloret, aprofundeix en els treballs que s’han fet sobre l’estiu a la costa, amb molt de sentit de l’humor i sense deixar de parlar de la condició humana i el seu comportament.

Josep Pla i la civilització surera
Mostra de fotografia històrica que il·lustra els textos de Josep Pla sobre el que ell mateix va anomenar “la civilització del tap de suro”. L’evolució de la manufactura de taps a la indústria del suro va significar una veritable revolució social i econòmica a Palafrugell i la seva comarca. Josep Pla va descriure a El quadern gris, El meu país, Homenots… la desaparició de les formes de vida arcaica de l’artesanat surer i els canvis socials del nou context econòmic.


Projecció del documental Joana Biarnés, una entre tots, d’Òscar Moreno i Jordi Rovira. La reivindicació de la figura de la primera fotoperiodista de l’estat espanyol, una gran fotògrafa que va saber obrir-se camí en la premsa dels anys seixanta, aleshores un món dominat exclusivament per homes.

Auditori del Museu del Suro
Dissabte 17 de setembre, a les 19.30 h
Projecció audiovisual


Projecció de l’audiovisual La ruta de la vergonya, d’Àngel García i Óscar Pinal. El fotògraf Àngel García presentarà aquest audiovisual que aborda la situació dels primers refugiats sirians que, al setembre de 2015, van viatjar a Europa fugint de la guerra i cercant una vida millor.
Auditori del Museu del Suro
Dissabte 1 d’octubre, a les 19.30 h


Presentació del llibre Josep Pla i la civilització surera, d’Annie Unland, col·lecció Àlbum de Records, de l’editorial Baix Empordà.
Fundació Josep Pla
Divendres 23 de setembre, a les 19.30 h


Presentació del llibre Pere Català i Pic. Fotografia, publicitat, avantguarda i literatura (1889-1971).
Llibreria Mediterrània
Divendres 7 d’octubre, a les 19.30 h


II Fira de Fotografia al carrer
Fira de fotografia al carrer, on es podran trobar fotografies, llibres, càmeres i diversos treballs i objectes relacionats amb la fotografia.
Carrer de Pi i Margall
Dissabte 8 d’octubre, de les 17 a les 21 h


Conferències
Conferència impartida per Susanna Muriel, arxivera especialitzada en col·leccions fotogràfiques, sobre Organització i conservació d’arxius familiars. Coneixerem quines són les pautes generals per aconseguir les condicions òptimes de conservació dels fons fotogràfics familiars.
Auditori del Museu del Suro
Dissabte 24 de setembre, a les 19.30 h


Monsanto, l’estratègia de posar la vida en perill, conferència a càrrec de Gustavo Duch, relacionada amb l’exposició de Pablo E. Piovano “El cost humà dels agrotòxics”.
«No els parlaré dels estudis científics que demostren els efectes dels verins que l’agricultura industrial i globalitzada utilitza per guanyar diners mentre ens alimenta. Perquè tot i que en són molts, aquests esdevenen irrellevants quan les evidències són els rostres de l’exposició que ens acompanya. I són tan certs com irrefutables. Parlarem del perquè d’aquest genocidi químic i de qui hi ha al darrere.»
Auditori del Museu del Suro
Dissabte 8 d’octubre, a les 19.30 h


Exposiciones por ubicación, direcciones y horarios

Museu del Suro
RAFAEL SANZ LOBATO “FOTOGRAFIES (1960-2008)”
PROJECCIONS DOCUMENTALS I CONFERÈNCIES
Placeta del Museu del Suro, s/n
17200 Palafrugell
Tel. 972 30 78 25
Juliol i agost
De dilluns a dissabte de 10h a 14h i de 17h a 20,30h
Diumenge de 10h a 14h
Resta de l’any
De dimarts a divendres de 10h a 13h i de 16h a 19h
Dissabte de 10h a 14h i de 17h a 20h
Diumenges i festius de 10h a 14h – Dilluns tancat

Bòbila Vella
PEP BONET “FORCED”
NANCY BOROWICK “EL CÀNCER. UNA HISTÒRIA DE FAMÍLIA”
ÀNGEL GARCÍA “EL CAMÍ DELS DESPOSSEÏTS”
TANYA HABJOUQA “PLAERS OCUPATS”
PABLO E. PIOVANO “EL COST HUMÀ DELS AGROTÒXICS”
JORDI RUIZ CIRERA “MENONOS”
FRANCESC FÀBREGAS “MÚSICA PELS ULLS”
Bòbila Vella
Garriga, 26
HORARI
De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenge, de 10 a 14 h

La Galeria
JOANA BIARNÉS “DISPARANT AMB EL COR”
La Galeria- annexa del Museu d’Escultura Contemporània Can Mario
Carrer Garriga, 21 (cantonada plaça Can Mario)
17200 Palafrugell – Tel. 972 611 172

Fundació Vila Casas – Museu Can Mario
TOM SHARPE “TOM SHARPE, FOTÒGRAF. SUD-ÀFRICA (1955-1961)”
Fundació Vila Casas – Museu Can Mario
Plaça de Can Mario, 7 – Tel. 972 30 62 46
HORARI
Fins al 15 de setembre:
De dimarts a diumenge, d’11 a 13.30 h
i de 17.30 a 20.30 h
A partir del 16 de setembre:
De dimarts a divendres, d’11 a 13.30 h
i de 17.30 a 20 h
Dissabte, d’11 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h
Diumenge i festius, d’11 a 14 h

Teatre Municipal de Palafrugell
BALDOMER GILI “CALELLA DE PALAFRUGELL (1905-1925)”
LA CANTADA D’HAVANERES DE CALELLA DE PALAFRUGELL. PETITA HISTÒRIA EN IMATGES
Teatre Municipal
Santa Margarida, 1 – Tel. 972 61 11 72
HORARI
De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Diumenge, de 10 a 13 h

Fundació Cuixart
DAVID SALCEDO “S’AMORRA AMORRA”
Fundació Cuixart
Garriga, 11 – Tel. 661 05 39 37
HORARI
Divendres, de 17 a 21 h
Dissabte, de 10 a 13.30 h i de 17 a 21 h
Diumenge, de 10 a 14 h

Fundació Josep Pla
JOSEP PLA I LA CIVILITZACIÓ SURERA
Fundació Josep Pla
Carrer Nou, 51 – Tel. 972 30 55 77
HORARI
Fins al 15 de setembre:
De dilluns a divendres, de 9 a 13 h i de 17 a 20.30 h
Dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20.30 h
Diumenge, de 10 a 13 h

A partir del 16 de setembre:
De dilluns a divendres, de 9 a 14 i de 16 a 18.30 h
Dissabte, de 10.30 a 14 h i de 16 a 19 h
Diumenge, de 10.30 a 14 h

Detalles

Comienza:
10 septiembre 2016
Finaliza:
9 octubre 2016
Categorías del Evento:
,
Web:
http://www.biennalxmiserachs.org

Local

Palafrugell
Palafrugell, Girona España + Google Map

Búsquedas recientes de otros usuarios

panorámica desde el Faro de San Sebastián mirando a Llafranc

Conjunto Monumental de Sant Sebastià de la Guarda

Situado sobre uno de los acantilados más impresionantes de la Costa Brava, a 156 metros sobre el nivel del mar, en el cabo de Sant Sebastià de Palafrugell, encontramos el Conjunto Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, un interesante...
Continuar
Camino de ronda al paso por Illa Roja

Los mejores caminos de ronda de la Costa Brava

Los Caminos de Ronda son los senderos que transcurren a lo largo del litoral de la Costa Brava, desde Blanes a Portbou. Estos itinerarios permiten comunicar las diferentes poblaciones situadas a lo largo de la zona costera y nos dan...
Continuar
Apúntate a una excursión snorkel desde barco

Apúntate a una excursión snorkel desde barco

En Palamós, durante los meses de verano, podrás encontrar una de las actividades acuáticas más divertidas, que te permitirá descubrir la Costa Brava de una forma diferente y original. Disfruta con una salida en barco para practicar snorkel por alguno...
Continuar
Pla de Tudela - Mirador de la gran sala

Paraje de Tudela en el Cap de Creus – El Pla de Tudela mirador de la Mar d’Amunt

Paraje de Tudela en el Cap de Creus - En el Pla de Tudela no sólo encontraremos una de las más sobrecogedoras vistas de la Mar d'Amunt, podremos disfrutar también de caprichosas formas geológicas que junto a una combinación de...
Continuar