
- Este evento ha pasado.
Exposició – La Verema dels 80. Una emigració civilitzada – Museu del Suro
7 octubre 2017 - 26 noviembre 2017

Durant les dècades dels seixanta, dels setanta o dels vuitanta del segle passat, centenars de milers de persones, entre les quals famílies senceres i pobles en massa, creuaven la frontera per anar a «fer la verema» al Midi francès. La majoria provenien del Llevant peninsular. Però la gent de l’Empordà portava anys fent-ho: ben bé des d’aquells anys vint no tan feliços per a tothom. Eren temporers, molts dels quals venien de treballar a l’estiu a la costa i que, després del raïm, anaven a «fer l’oliva» a Jaén o «l’espàrrec» a Logronyo. En tot cas, anar a veremar a França representava un alleujament econòmic important per a famílies que estaven molts de mesos a l’any sense feina.
De les 65.000 persones que, oficialment, van creuar la frontera amb els papers en regla el 1983, any del qual daten les imatges de l’exposició, s’ha passat a les 15.000 d’enguany, una xifra menor que la de les veremes de fa ben pocs anys.
Jordi Mestre i Vergés té una llarga trajectòria com a fotògraf, professió que ha exercit en tots els àmbits: el fotoperiodisme, la conservació i restauració de fotografia antiga, la fotografia científica, arqueològica, publicitària i de viatges, i també la divulgació. Amb catorze anys va quedar fascinat per la màgia de l’aparició d’una imatge sobre un paper blanc en un laboratori del carrer de la Força. Va decidir estudiar químiques, va entrar a treballar a les tardes en un laboratori i va fer reportatges de casaments els caps de setmana. Des d’aleshores ha dedicat la seva vida a la fotografia i ha compaginat sempre la feina de fotògraf amb la conservació i restauració d’imatges.